EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

26-05-2025 | EduWinkel: Natuuronderwijs met robots: zo doe je dat in de klas of BSO!

Natuur en robots: een verrassende combinatie

 

Op het eerste gezicht lijken natuur en technologie ver van elkaar te staan, maar juist met educatieve robots kun je kinderen op een speelse manier meer leren over de natuur. Met bijvoorbeeld de Sphero indi ontdekken leerlingen hoe planten en dieren leven, door de robot te laten navigeren door zelfgemaakte natuurlijke omgevingen. De Matatalab Tale-Bot voegt daar een extra dimensie aan toe door verhalen te vertellen over de natuur, waarin kinderen zelf avonturen bedenken en delen. Zo vergroten ze spelenderwijs hun kennis, én stimuleren ze hun creativiteit en verbeeldingskracht.

Lesideeën: Natuur ontdekken met robots

 

Vlinderdoolhof met Sphero indi
Bouw een doolhof waarin de levenscyclus van een vlinder centraal staat. Laat de leerlingen met behulp van kleurcodes de juiste route programmeren. Onze transparante mat is hier ideaal voor!

Baby- en volwassen dieren herkennen
Leg afbeeldingen van dieren verspreid door het lokaal of op het speelplein. Kunnen de kinderen de baby’s bij de juiste volwassen dieren vinden? Gebruik eventueel een speelmat of losse tegels om routes te maken.

Natuurlijke obstakels verzamelen
Ga naar buiten, verzamel takjes, blaadjes en steentjes, en bouw hiermee een parcours waar indi doorheen moet rijden. Een leuke manier om natuurbeleving en technologie te combineren.

Interactieve natuurbespreking met Tale-Bot
Gebruik de interactieve matten van Tale-Bot om klassikaal een natuuronderwerp te verkennen. Denk aan seizoenen, dierensporen of het weer.

Eigen natuurverhaal maken
Laat kinderen met de blanco mat van Tale-Bot hun eigen verhaal over de natuur verzinnen. Fantasie of werkelijkheid – alles mag!

­
Sphero indi

De autovormige leerrobot Sphero Indi is speciaal ontwikkeld om jonge kinderen op een speelse en toegankelijke manier kennis te laten maken met de basis van computationeel denken. Zonder dat daar een scherm of app voor nodig is!

Indi reageert op kleur: dankzij de ingebouwde kleurensensor rijdt de robot over gekleurde tegels en voert daarbij verschillende acties uit. Zo leren kinderen al doende hoe oorzaak en gevolg werkt, en leggen ze de eerste bouwstenen voor logisch redeneren en programmeren – helemaal unplugged.

­
BESTEL HIER

Matatalab Tale bot

­

Met Tale-Bot stappen kinderen in de rol van verhalenmaker én programmeur. Door gebruik te maken van kleurrijke programmeertegels creëren ze stap voor stap hun eigen avontuur.
 

Met eenvoudige opdrachten zoals vooruitgaan, draaien en pauzeren bepalen ze precies hoe Tale-Bot zich door hun verhaal beweegt. Zo brengen kinderen hun fantasie tot leven, terwijl ze spelenderwijs kennismaken met de basisprincipes van programmeren.

­
BESTEL HIER
Sphero indi
­
 
­

Transparante mat

­

Nooit meer stoeien met krullende hoeken of lastig opbergen. Deze transparante mat is dé oplossing voor wie werkt met vloerrobots zoals Tale-Bot of Bee-Bot.

Dankzij het slimme ontwerp met 6×6 vakken en handige insteekhoezen maak je in een handomdraai je eigen themamat. Klaar? Vouw ‘m simpel op en berg ‘m netjes op in het bijgeleverde doosje.

Praktisch, stevig én flexibel – ideaal voor elke klas of speelleeromgeving.

­
BESTEL HIER
­

Tale-Bot Activity Box

­

Deze kleurrijke activiteitenbox laat kinderen van 3 tot 9 jaar kennismaken met programmeren op een manier die aansluit bij hún belevingswereld.

Door te spelen in herkenbare en fantasierijke scenario’s, combineren ze coderen met creativiteit, samenwerking en plezier. De box zit boordevol interactieve programmeerspelletjes die passen bij verschillende leeftijden en interesses – van boerderij tot ruimte-avontuur!

 

Een ideale start voor jong codetalent.

­
BESTEL HIER

Meld je nu aan: gratis Makerspace Event!

 

De eerste keer was het een groot succes, dus we gaan op herhaling! Werk je in het onderwijs, een bibliotheek of een makerspace? Ben je benieuwd hoe je technologie en creativiteit kunt combineren in je lessen of activiteiten? Dan mag je onze tweede Makerspace Middag niet missen!

Tijdens deze inspirerende middag ga je zelf aan de slag met lasersnijden, podcasting, robots, sublimatie en snijplotters, de greenscreenbox en nog veel meer technieken die perfect passen in een makerspace. Ontdek hoe je deze tools kunt inzetten om leren leuker, praktischer en toekomstgericht te maken.

Wat kun je verwachten?

✅ Hands-on workshops met de nieuwste technieken
✅ Praktische toepassingen voor in de klas of bibliotheek
✅ Inspiratie om technologie toegankelijk te maken voor jouw doelgroep
✅ Netwerkmogelijkheden met andere onderwijs- en bibliotheekprofessionals

???? Datum: 4 juni 2025, van 13.30-17.00 uur
???? Locatie: Droomlab, Paasvuurweg 7C, 8161 CA, Epe
???? Voor wie? Docenten PO en VO, bibliotheekmedewerkers en makerspace-coördinatoren

Mis deze kans niet om je lessen of activiteiten te verrijken met de kracht van de makerspace!

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen!

AANMELDEN

Eduwinkel

Paasvuurweg 7C - 8161CA Epe

­
­
­

 

Terug