EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

17-09-2024 | Stadsmuseum Harderwijk: Nu te zien! Gelaagd Landschap – Kleurenhoutsneden en tekeningen van Siemen Dijkstra

Pixel
 
Pixel
Pixel
  Marius van Dokkum 
 
Header nieuwsbrief harderwijk
Pixel
STM email handtekening Siemen Dijkstra final
 

Nu te zien! Kleurenhoutsneden en tekeningen van Siemen Dijkstra

Siemen Dijkstra is een kunstenaar met een uniek en authentiek oeuvre. Sinds het begin van zijn kunstenaarschap, meer dan dertig jaar geleden, wijdt hij zijn werk én zijn leven aan het landschap. Hoewel hij inspiratie vindt in binnen- en buitenland, is het landschap van zijn eigen provincie onbetwist de hoofdrolspeler: Drenthe.


Zijn betrokkenheid bij de natuur legt Dijkstra vast in kleurenhoutsneden die werkelijk adembenemend zijn. Als kijker krijg je het gevoel ín het landschap te staan en ervaar je de sfeer van de plek zoals de kunstenaar deze ook heeft beleefd.
 
 
Siemen Dijkstra
Siemen Dijkstra - Lheeder Made (2018 - kleurenhoutsnede)
 
Dijkstra wordt gedreven door zijn liefde en diepgaande respect voor de natuur. En door bezorgdheid, dat het landschap wordt aangetast of zelfs verdwijnt door toedoen van de mens. Behalve kunstenaar noemt hij zichzelf ook archivaris en activist. In zijn prenten legt hij de schoonheid van bedreigde landschappen vast en doet daarmee een beroep op de kijker: heb eerbied voor de natuur!

De tentoonstelling Gelaagd landschap in Stadsmuseum Harderwijk geeft een uitgebreid en representatief overzicht van het oeuvre van Siemen Dijkstra, waarbij zowel houtsneden als tekeningen getoond worden. In een korte film op zaal vertelt Dijkstra zelf over zijn werk.
 
 
Sophie Rob
De nieuwe tentoonstelling is samengesteld door onze conservator Sophie van Steenderen. In een speciale audiotour neemt Sophie je mee in haar visie en vertelt ze waarom zij de kunst van Siemen Dijkstra zo bijzonder vindt.

“Als ik voor een landschap van Siemen Dijkstra sta, vergeet ik dat ik naar een kunstwerk kijk: ik bén op de plek die hij heeft afgebeeld. Die ervaring wil ik heel graag delen met de bezoekers van Stadsmuseum Harderwijk. Hoe bijzonder zijn werk is, zie je als je er oog in oog mee staat. Eerst raak je betoverd door de schoonheid en de gelaagdheid van de voorstelling, en vervolgens word je omvergeblazen door zijn vakmanschap.”
Lees meer
 
U 030

Opa Jan bouwt een pretpark – een feestelijke cadeautip!

Het afgelopen jaar heeft Marius hard gewerkt aan zijn negende Opa Jan-boek: Opa Jan bouwt een pretpark. Dit gloednieuwe avontuur is verkrijgbaar in de Marius van Dokkum museumwinkel in Harderwijk of online via onze webshop.

In dit nieuwste verhaal wordt het huis van Opa Jan, waar hij samen met zijn dieren woont, midden in de nacht verwoest door een inbreker. Maar hoe krijgt Opa Jan alles weer hersteld? En waar haalt hij nieuwe spullen vandaan? Met een flinke dosis vindingrijkheid bedenkt hij een creatieve oplossing. Wil je weten hoe hij dit voor elkaar krijgt? Lees mee en ontdek hoe Opa Jan zelfs deze uitdaging overwint!

Dit boek is niet alleen een leuke aanvulling op de Opa Jan-serie, maar ook een geweldige cadeautip voor de feestdagen!
Bestel hier het boek
 

Exposities

 
Web
 

Wereld van verwondering – Schilderijen van Wilma Veen

8 augustus t/m 22 september 2024

De schilderijen van Wilma Veen zijn net zo sprankelend als zij zelf is: haar aanstekelijke levensvreugde en optimisme stralen van haar doeken af. Liefde in de breedste zin van het woord loopt als een rode draad door haar werk en deze boodschap brengt ze krachtig en duidelijk over in grote schilderijen vol kleur en dynamiek.
 
WhatsApp Image at
 

Dieren in de hoofdrol! Een keuze uit de kunstcollectie van de Gemeente Harderwijk

26 september t/m 3 november 2024

Vanaf het prille begin van de kunstgeschiedenis spelen dieren een prominente rol in de verbeelding van kunstenaars. Van bizons en herten in prehistorische grottekeningen tot de speelse honden in de meesterwerken van Jan Steen – dieren zijn een eeuwige bron van inspiratie. Dit geldt ook voor hedendaagse kunstenaars, zoals je kunt ontdekken in de vrolijke expositie Dieren in de Hoofdrol! in Stadsmuseum Harderwijk.
Lees meer
 
Lees meer
     

Agenda

 
Krijtbord de reunie
 

Museumnacht 2024

Zaterdag 26 oktober 2024

Op zaterdag 26 oktober vindt de Museumnacht 2024 plaats. Dit jaar met het thema 'De Reünie'. In het Stadsmuseum kom je bijzondere karakters tegen die je vast nog wel kent uit je middelbareschooltijd. Blader door de leukste klassenfoto’s en volg je nog één keer een les van die ene leraar.
Tijdens de Museumnacht is het Stadsmuseum van 18.00 tot 00.00 uur gratis toegankelijk.

In de Grote Kerk kan je genieten van schitterende muziek in de prachtig verlichte kerk. Tijdens de Museumnacht is de Grote Kerk van 18.00 tot 22.00 uur gratis toegankelijk.
 
WhatsApp Image at
 

Marius schildert live tijdens de Museumnacht

Zaterdag 26 oktober 2024

Het Marius van Dokkum Museum is tijdens de Museumnacht gratis toegankelijk en net zoals vorig jaar komt Marius deze avond live schilderen!

Tijdens de Museumnacht is het Marius van Dokkum Museum van 18.00 tot 22.00 uur gratis toegankelijk. Vol = Vol.  
Lees meer
 
Lees meer
     
Pixel
Contact
Pixel
Pixel
Logo Harderwijk museum

Stadsmuseum Harderwijk
Donkerstraat 4
3841 CC Harderwijk

E-mail ons
Bezoek website

FB (px) wit   Instagram (Px) wit   (px) wit
Pixel Marius van Dokkum

Marius van Dokkum
Academiestraat 7
3841 ES Harderwijk

E-mail ons
Bezoek website

    FB (px) wit   Instagram (Px) wit   (px) wit    
Pixel

 

 

Terug