EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

04-09-2024 | Nationaal Bagger Museum: Nieuwsflits - SEPTEMBER 2024

EXPOSITIE IN DE WoW KEET
 

We kijken terug op een bijzondere donderdagmiddag 29 augustus in de WoWKeet.

Dominic Schrijer, voorzitter Erfgoedlijn Waterdriehoek, opende de expositie ”Het toekomstperspectief van de Waterdriehoek”. Deze is samengesteld door masterstudenten van de master Landscape Architecture en de master Heritage & Architecture aan de TU Delft. Na een introductie door sectieleider Wido Quist namen 2 masterstudenten het woord en gaven uitleg over het onderzoek en de bevindingen.
 
Regina Klinger vertelde hoe aan de hand van kaarten en maritieme verhalen Landschapsbiografieen gemaakt zijn van plekken in de Waterdriehoek. Ruben Bremer schetste aan de hand van de oude fabriekshal van Kloos hoe bedrijvigheid van vroeger maar vooral ook de plek in de samenleving van deze fabriekshal vertaald is naar een nieuwe functie voor de fabriekshal waarbij de herinneringen levend worden gehouden.

Het publiek van zowel studenten, docenten als bedrijfsleven werd daarna uitgenodigd om rond te kijken en vooral ook eigen verhalen en herinneringen aan plekken in de Waterdriehoek te delen. Het onderzoek naar het toekomstperspectief van de Waterdriehoek heeft inmiddels al vervolg gekregen, afgelopen februari startten een nieuwe groep en ook komend studiejaar volgen er nieuwe onderzoeksgroepen van masterstudenten.

Kom vooral kijken en laat je inspireren door het verleden en de toekomst van de Waterdriehoek.
 
De expositie is nog te zien tot en met zaterdag 14 september in de WoWKeet op het terrein van het Nationaal Baggermuseum. De openingstijden zijn net als van het museum van woensdag tot en met zaterdag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Een toegangskaartje voor het museum geeft gelijk toegang tot de expositie.

RABOBANK CLUB SUPPORT

Het Rabobank ClubSupport stelt ook dit jaar geld beschikbaar via Rabobank Lek en Merwede voor verenigingen en clubs in onze regio. Het Nationaal Baggermuseum doet weer mee met deze actie. Stem je op ons?

Ter uitbreiding van de Bagger Praktijk Tuin willen namelijk we graag duurzame elektrisch bestuurbare bootjes aanschaffen om in het buitenbassin te gebruiken. Deze bootjes worden zowel door schoolklassen als individuele bezoekers intensief gebruikt. We zien een duidelijke toename in het aantal schoolklassen uit de regio die het museum en de Bagger Praktijk Tuin bezoeken 

Ben je Rabobanklid dan kun je van 2 t/m 24 september 2024 je stem op het Nationaal Baggermuseum uitbrengen via Rabobank ClubSupport website via deze link https://www.rabo-clubsupport.nl/lek-en-merwede/stemmen of via de Rabo App.
Dank voor je stem!

OPEN MONUMENTENDAG

Op zaterdag 14 september zijn het museum en de WoWKeet gratis toegankelijk vanwege Open Monumentendag.
Het thema voor 2024 is “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”.
Naast een gratis bezoek aan het museum is het tevens de laatste dag om de expositie “Het toekomstperspectief van de Waterdriehoek” te bezoeken in de WoWKeet en sluit naadloos aan bij het thema van dit jaar. Dit erfgoed wordt enerzijds gekoesterd door diverse lokale initiatieven en anderzijds bedreigd door snelle ontwikkelingen en transformaties, studenten van de TU Delft deden onderzoek naar de historische context van de Waterdriehoek en ontwikkelden toekomstperspectieven, de resultaten zijn te zien in de WoWKeet.
Het museum en de WoWKeet zijn zaterdag 14 september geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur.
Combineer een bezoek aan het Nationaal Baggermuseum gelijk met een bezoek aan 1 van de andere monumenten in Sliedrecht, meer informatie over deze monumenten via de website van de historische vereniging:  https://www.historie-sliedrecht.nl/wandel-fietsroute/

TROUWLOCATIE

Het Nationaal Baggermuseum wordt trouwlocatie!
Tijdens de verbouwing van het gemeentehuis Sliedrecht zal de expositiezaal van het museum gaan fungeren als officiële trouwlocatie in de gemeente Sliedrecht. Het pand aan de Molendijk 204 was tot 1974 het woonhuis van de familie Volker waarna het overgedragen werd aan de Stichting Vrienden van het Nationaal Baggermuseum. Het museum met de museumtuin is tevens een prachtige plek om trouwfoto's te laten maken. Zoals op de afbeelding te zien is, was het museum al eerder trouwlocatie. Deze foto van zijn trouwdag in het museum ontvingen we van onze oud-rondleider Gerrit Boer.
Voor meer informatie over trouwen in het museum en bijvoorbeeld aanvullende horeca mogelijkheden in ons museum kun je contact opnemen met Loes via reserveringen@baggermuseum.nl.
 

COLLECTIEBEHEER

RAAR MAAR WAAR
In het Baggermuseum komen soms verassende zaken aan het licht. Zo kan het gebeuren dat je bij het onderzoeken van een gift, bv een Delfts blauw bord van vele jaren terug opeens familieverbanden in het heden ontdekt. En zo meer. Eén bijzondere gebeurtenis wil ik u niet onthouden. Via een legaat (een testamentaire bepaling) kregen wij van de testamentair executeur te horen dat een overleden en gepensioneerde vrijgezel, gewerkt hebbend voor een grote baggermaatschappij, zijn verzameling boeken aan het museum had nagelaten, die boeken gingen over baggeren, over weg- en waterbouwkunde en over zeesleepvaart.

Dus twee van onze collectiegroep richting het appartement van die meneer, in de buurt van Dubbeldam. Tien verhuisdozen volgepakt en terug richting museum, waar een van ons weken bezig is geweest met sorteren en scannen van de voorkant van die boeken, teneinde een akte van overdracht met de executeur op juiste wijze af te ronden.

Komende aan de laatste doos, zag ik op de bodem een aantal foto's liggen. De foto's bekijkende viel ik bijna letterlijk van mijn stoel, het waren foto's van mijn eigen achtertuin uit eind jaren tachtig. En aangezien mijn woning tenminste twintig kilometer verwijderd is van het appartement en bovendien over de rivier, was het gelijk een wonderlijk vraagstuk.

Tevens vond ik in diezelfde doos een boek in de Maleise taal, "Tanah Air Kita" geheten, hetgeen vrij vertaald "Ons Vaderland" betekent. Het boek, zie foto, was geschreven door N.A. Douwes Dekker, geen onbekende achternaam voor velen. Gezien de schrijver, en mijn eigen roestige Maleis, heb ik het boek opzij gelegd en de Nederlandse vertaling opgevraagd.

Op een gegeven moment was die vertaling er en sloeg ik het Maleise boek open. En toen viel ik weer bijna van mijn stoel, want op een schutblad vond ik mijn eigen naam en handtekening terug uit de zestiger jaren, en tevens de naam en het adres van de gulle gever, een Chinese kennis van mijn ouders. Zie foto. Dus weer een wonderlijk gebeuren.

Door het boek bladerend, kwam ik een bladwijzer tegen van
boekhandel de Slegte. En toen viel het (waarschijnlijke) kwartje. Het lijkt aannemelijk dat mijn vader, toen hij en mijn moeder verhuisden naar een verzorgingsappartement, zijn boekenverzameling naar de Slegte heeft gebracht. En het boek waar we het hier over hebben is waarschijnlijk toen door de overledene gekocht bij de Slegte. Waarom is dat een aannemelijke mogelijkheid? Tussen en in al die boeken bevonden zich ook bescheiden die aantoonden dat hij een of meerdere keren namens zijn werkgever, waarschijnlijk als uitvoerder, baggerwerken in Indonesië had bezocht. Dus een wonderlijke maar mogelijk verklaarbare gebeurtenis met vele zeemijlen tussen eerste en tweede gebeurtenis.

Har van der Poel, vrijwilliger werkgroep Collectie
 

IN MEMORIAM

Prof. ir. Kees d'Angremond (1939-2024)
 
Met verdriet hebben bestuur en vrijwilligers van het Nationaal Baggermuseum kennisgenomen van het overlijden van Kees d'Angremond.
 
Van 2003 tot in 2013 was Kees secretaris van de Stichting Vrienden van het Nationaal Baggermuseum.
Op 23 maart van dit jaar heeft hij een schitterende lezing gehouden in het Nationaal Baggermuseum over de polder in Singapore die op dit moment door Boskalis wordt gerealiseerd. Daar zijn vele jaren aan voorafgegaan waarin hij vaak naar Singapore reisde om dit bijzondere plan te propageren.
Wij gedenken een bijzondere waterbouwer en een zeer gewaardeerd oud-bestuurslid.

 
Twitter
Facebook
Website

Our mailing address is:
Administratie@baggermuseum.nl
 

 

Terug