EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

04-07-2024 | KindVak beurs (blad): Risicovol spelen: zo vind je de balans

In balans

Balans in het leven. Het is voor iedereen belangrijk, ook voor kinderen. Zo is voldoende beweging en evenwichtige voeding cruciaal voor hun ontwikkeling. Door gezond te eten kunnen kinderen zich beter concentreren en hebben ze meer energie. Dit is nodig voor de inspanning op de kinderopvang of school, maar ook voor de ontspanning als een kind bijvoorbeeld lekker (buiten) gaat spelen.

Dat (buiten)spelen is niet zonder risico’s: risicovol spelen krijgt steeds meer de aandacht in de kinderopvang- en onderwijsbranche. Hoe je als professional de balans vindt tussen het bevorderen van ervaringen die risico’s met zich meebrengen en het waarborgen van de veiligheid van een kind, lees je in deze nieuwsbrief.

En doe je mee met onze heerlijke winactie? In samenwerking met Van Kekem Fruit, exposant op KindVak, mogen wij twee zomer(fruit)pakketten weggeven. Lekker voor een gezonde fruitpauze bij jou op school of op de kinderopvang.

Veel leesplezier!

Namens het KindVak Team
Frank Duller & Natascha Kiefmeijer



 
 

Een gezonde maaltijd voor ieder kind

Lunch op school! Tijd voor de broodtrommel. Maar niet ieder kind heeft een goedgevulde én gezonde trommel mee naar school. Terwijl gezond en gevarieerd eten belangrijk is voor de fysieke en mentale ontwikkeling en voor het welzijn van kinderen. Door gezond te eten kunnen ze zich beter concentreren en hebben ze meer energie. Hoe kun je zorgen voor een gezonde voedingsbalans op jouw school? KindVak deelt 5 tips!
 
  1. Voedselonderwijs
    Lessen over voeding en gezondheid maar denk ook aan een kookworkshop met de kinderen. Hoe kunnen ze gezonde maaltijden bereiden? Laat ze vooral ook proeven.
     
  2. Betrek ouders
    Schoolrestaurant voor één avond of een hapjesmarkt met gezonde lekkernijen uit verschillende landen? Deel informatie over gezonde voeding met ouders op ludieke wijze en hoe school en thuis samen kunnen werken. Nodig bijvoorbeeld de groenteboer uit of lokale boeren die meer kunnen vertellen over verse, lokale producten.
Meer tips en informatie over een gezonde voedingsbalans op school lees je op onze site.
Lees meer tips op onze site
*** POLL ***
Moeten we stoppen met trakteren in de kinderopvang en op school?

Begin deze week stelden we onze volgers via Instagram en Facebook deze vraag. Dit is de uitslag:

50% nee, trakteren hoort erbij als je jarig bent
25% nee, maar wel een gezonde traktatie
25% ja, zonder traktatie kan je ook een feestje vieren
 

Winactie: een zomer(fruit)pakket!

Een heerlijk zomers pakket vol fruit voor jouw kinderopvang of school? In samenwerking met Van Kekem Fruit, dé fruit- en groenteleverancier voor kinderopvang en onderwijs, geven wij 2x een zomer(fruit)pakket weg! In dit pakket zit onder andere perzik, nectarine, ananas, gedroogde appeltjes, watermeloen, passievrucht, gedroogde rozijnen en lentil wafels. Een fijne start van de zomer!

Zo doe je mee
Wil jij een heerlijk pakket voor een gezonde fruitpauze? Volg KindVak op Instagram of Facebook en vertel ons daar waarom jij dit pakket wil winnen. Geen social media? Stuur dan een mail naar info@kindvak.nl. De actie loopt tot 15 juli. Daarna wordt de winnaar geïnformeerd. 

Over Van Kekem Fruit
Van Kekem Fruit is dé fruit- en groenteleverancier voor de kinderopvang en het onderwijs. Wekelijks leveren ze fruit en groente bij meer dan 1400 locaties door heel Nederland. Alle appels en peren komen rechtstreeks uit hun eigen (PlanetProof gecertificeerde) boomgaarden. Met meer dan 50 verschillende producten in het assortiment zorgt Van Kekem Fruit voor een gevarieerd en seizoensgebonden aanbod. Naast fruit en groente bieden ze ook kinderthee (TooTea), doe-het-zelf pakketten (Spoony) en gezonde tussendoortjes (zoals o.a. fruitbeleg, gezonde chocospread en wafels) aan. Met Van Kekem Fruit kies je altijd voor bewust, gevarieerd en seizoensgebonden. Bestellen is eenvoudig via hun eigen webshop. Meer weten? Kom naar stand B37 op KindVak of kijk op. www.vankekemfruit.nl
 

Risicovol spelen: vind de balans

Risicovol spelen, het krijgt steeds meer de aandacht in de kinderopvang- en onderwijsbranche. Hoe vind je de balans tussen het bevorderen van ervaringen die risico’s met zich meebrengen, zoals in een boom klimmen of met spijkers en een hamer een bouwwerk maken, en het waarborgen van de veiligheid? 

Annemieke Bos, pedagogisch coach bij buitenlocatie De Bosuil in Amerongen en bij Kinderopvang De Harlekijn in Leersum, vertelt: ‘Kleine risico’s horen bij opgroeien. In de kinderopvang willen we dit voorkomen maar soms vergeten we dat opvoeden niet zonder risico’s is. Het is daarom belangrijk om samen met je team en ouders in gesprek te blijven over uitdagend spelen. Tijdens een door ons georganiseerde informatieavond, verzorgd door pedagoog en onderzoeker Martin van Rooijen, werd (opnieuw) duidelijk dat een uitdagende speelomgeving bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen en autonomie en veerkracht versterkt. Dat kan in kleine stapjes: hoe kunnen we een kind extra uitdagen en laten leren? Welke materialen gebruiken we hiervoor? Blijf kritisch nadenken: welke risico’s nemen we niet en wat bieden we kinderen wel?’

'Tijdens de informatieavond zei een ouder treffend tegen de PM’ers: ‘Ik vertrouw mijn kind aan jullie toe en ook op jullie vaardigheden en kennis. Jullie weten wat wel of niet kan in spel, daar hoort soms een schrammetje bij.’

Lees het hele artikel
 

KindVak: kom en beleef

Op 19, 20 en 21 september opent KindVak weer haar deuren in Brabanthallen ’s-Hertogenbosch! Laat je in hal 4 en 7 inspireren door diverse exposanten die jou alles kunnen vertellen over thema’s als spelen en bewegen, veiligheid, gezondheid, opvoeding en kindontwikkeling. Eén dag KindVak zorgt ervoor dat je helemaal bij bent over alle ontwikkelingen en trends in de kinderopvang- en onderwijsbranche.

Naast een gevarieerd exposantenaanbod, kun je deelnemen aan twee workshops. Professionals delen kennis over onder andere vitaliteit, gezonde voeding en muziek. Of kom naar een workshop over kindermishandeling bij het jonge kind of over seksuele ontwikkeling, verzorgt door Fabriek69.
Meer weten over een groene kinderopvang en hoe natuur zorgt voor een rijke taalomgeving? Schuif aan bij de workshops van Janneke Hagenaar van Groen Cement. Ook geven Kiki Kennisinstituut, het instituut voor (op)groeien, Edux en een aantal exposanten diverse workshops waarbij professionals in de kinderopvang en het onderwijs in hun kracht worden gezet.

Benieuwd naar alle workshops? Bekijk het workshopprogramma op de site van KindVak.

Heb je je nog niet aangemeld voor KindVak? Lees alles over de beurs in de nieuwste editie van KindVak Magazine.

Registreer je nu
 

KindVak Praat

 
Facebook
Instagram
Website
Email
 

Je kunt mailen naar: 
info@kindvak.nl 

 

 

Terug