EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

08-05-2024 | SPEELRUIMTE-nieuws 2024: Nieuws nr. 2

Nieuws en agenda uit het speelveld en activiteiten stichting

 

Nieuws en agenda uit het speelveld en activiteiten stichting
 
 

Voor u ligt het tweede nummer uit 2024 van Speelruimte-nieuws. Informatief en goed leesbaar (responsive) op mobiele apparaten.

 

uitdagende openbare ruimte doet spelen

 

Uitdagende openbare ruimte doet spelen

 
 

Landelijke BOSSdag 28 mei 2024

Kennis- en netwerkdag voor Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten

OBB spelmakers + ruimtedenkers organiseert samen met de gemeente Tilburg deze tweede landelijke BOSSdag voor ambtenaren openbare ruimte op het gebied van Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten (BOSS). Het doel van de dag is om van alle deelnemers gepassioneerde en inhoudelijk onderbouwde amBOSSadeurs te maken zodat zij zelf met deze thematiek in hun gemeente/provincie/organisatie aan de slag gaan of blijven.

De dag is gevuld met een wisselend programma. Zo begint de aftrap van de BOSS-dag met een paar inspireerde sprekers die je meenemen en enthousiasmeren over het BOSS principe. Tijdens de sessie zijn er verschillende sprekers die over verschillende onderwerpen iets gaan vertellen als verdiepende slag. Intrigerende bijdragen van kennispartners worden afgewisseld met best practices van BOSSgemeenten die jou zijn voorgegaan. Bekijk dus alvast bij welke sessie jij graag zou willen aanhaken. De sessies worden aangevuld met netwerk- en speelmomenten om met andere over BOSS ervaringen uit te wisselen.

De BOSSthematiek en visie raakt veel beleidsgebieden en ambtelijke programma’s, zowel in de gebruikswaarde/hardware als de belevingswaarde/software als de toekomstwaarde/orgware. Voor al deze invalshoeken zijn er interessante lezingen en workshops. Juist de integraliteit van de thema’s en aanpak is iets wat de ruimte krijgt op de BOSSdag 2024. Allemaal met als uitgangspunt en doel de BOSSvisie; een buitenruimte die voor iedereen uitnodigt en uitdaagt tot samen Bewegen Ontmoeten Spelen en Sporten. Want de spelmakers en ruimtedenkers van OBB geloven in een buitenruimte die één uitnodigende en uitdagende speelruimte is voor écht iedereen.

Wees erbij en haak vooral ook al die collega’s aan die net zo enthousiast van BOSS moeten worden als jij! Meer info over programma en sprekers en de online aanmelding vind je via onderstaande knop. Je kunt later nog je voorkeuren voor de sessies doorgeven.

Lets go BOSS: the next step!

 

Programma

 

Meer info ...

 

Hier aanmelden

 
 

 

 

BOSS in natuurlijke setting ©OBB-Ingenieurs

 
 
 

logo-cursus-speelruimte

 

Cursus speelruimte

modulaire leerlijn speelruimte

11 juni, 5 en 26 november 2024 en 21 januari 2025
 
 
 

logo-cursus-speelruimte

 

Cursus speelruimte

modulaire leerlijn speelruimte

11 juni, 5 en 26 november 2024 en 21 januari 2025
 
 
 

Heeft u de brede speelruimtekennis al?

De cursus speelruimte geeft handvatten voor de speelruimte van visie tot en met realisatie. Door interactieve werkvormen afgewisseld met kennislessen maakt u zich de stof direct eigen. De cursus is ook de plek voor netwerken en kennisuitwisseling met vakcollega’s. Ervaringen delen is dan ook een belangrijk onderdeel. Op het gebied van speelruimte is dit de meest complete leerlijn in Nederland en biedt een gedegen inhoudelijke aanvulling op het regulier onderwijs.

Inhoud van de cursus

De cursus speelruimte is ontworpen in een drietal modules: 1. Beleid, 2. Ontwerp en 3. Realisatie. De modules 1 en 2 belichten samen de beleidsvorming en modules 2 en 3 samen de vertaling van beleid naar uitvoering. Bij een module horen drie online lessen. Per module krijgt u een deelcertificaat.

11 juni 2024 Module 3 Realisatie
 
 
 
1 BELEID
 
 

Visievorming begint letterlijk buiten. Waar zijn de doelgroepen? Hoe verandert hun ruimtelijk gedrag bij het opgroeien? Welke ruimtelijke randvoorwaarden neem je mee? Hoe definieer je hiervoor een passend voorzieningenniveau? Het verzamelen en interpreteren van data is noodzakelijk om tot een goed plan te komen.

 
 
 
 
 
2 ONTWERP
 
 

Hoe neem je de stem van kinderen en bewoners mee in het ontwerp? Wat zijn de aanwezige kansen en beperkingen? Welke speelwaarden zijn belangrijk? Welke rol krijgt de plek in de omgeving volgens de visie? Sluit het ontwerp ook aan bij flankerend beleid zoals groen, klimaatadaptie, bewegen en sociale doelstellingen?

 
 
 
 
 
 
3 REALISATIE
 
 

Een goede visie is fijn, maar hoe wordt de visie ook werkelijkheid? We gaan kijken naar een aanpak waarin een integraal vervangingsprogramma en daarop afgestemd beheer een plek krijgen. Een goed verhaal zorgt er bovendien voor dat bewoners mee gaan denken in plaats van tegenwerken.

 
 
 
 
 
 
 
De docenten

Je leert de kneepjes van het vak van de twee meest doorgewinterde speelruimte adviseurs ir. Dirk Vermeulen van Stichting Speelruimte, inspirator, ontwerper en adviseur BOSS Arjan Vreugdenhil, ontwerper en projectleider stedelijk interieur Yolanda de Lange, adviseur ruimte en omgevingswet Thijs Banninga of adviseur participatie en sociaal ontwerp Aoife Wullur van OBB speelruimtespecialisten.

Voor wie is de cursus?

De cursus is bedoeld voor mensen die beroepshalve betrokken zijn bij speelruimtebeleid: gemeenteambtenaren van sectoren groen en spelen, (I)BOR, stadsontwikkeling, welzijn, sport en recreatie en daarnaast wijkmanagers, (buurt)opbouwwerkers, jeugd- en jongerenwerkers, projectleiders bij woningbouwcoöperaties en projectontwikkelaars.

 

Meer info en inschrijving

 
 
 

Signalement

Deze rubriek is afgelopen jaar geïntroduceerd. Zie jrg.5 nr 2, jrg.5 nr 3 en jrg.6 nr 1. Hieronder volgen nieuwe signalementen van belang voor het speelruimte-veld.

Geluidhinder bij speelplaatsen, het ontbreken van duidelijke normen en diverse rechterlijke uitspraken over geluid dat jeugd buiten voortbrengt komen regelmatig terug in de media. Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) gemeente Den Haag heeft in Trouw (4 mei 2024) een zeer duidelijke opninie opgeschreven:"Buitenspelen is geen geluidsoverlast". U leest het hier.

De aflevering van do 21 maart 2024 van het Onderzoeksjournalistieke programma Pointer ging over 'Buitenspelen in de knel'. Op 16 mei zal het onder andere gaan over het ontbreken van kaders voor buitenspelen en het geluid dat jeugd daarbij maakt. De aflevering van 21 maart vindt u hier.

Veel gemeenten hebben beleid over buitenspelen, maar doelen kunnen vaak concreter. Beleidsdoelen zijn bijvoorbeeld vaak niet zo concreet geformuleerd en daardoor moeilijker te evalueren. Lees hier verder bij het Mulier Instituut.

Veilig buitenspelen begint bij een veilige verkeersomgeving. En kinderen moeten dagelijks trainen in het verkeer om op te groeien tot volwasen en vaardige verkeersdeelnemers. Bij het bepalen van de schoolomgeving staat dit opgroeiend en lerend kind veel te weinig centraal. Dat moet radicaal anders. Lees hier verder.

Het blad 'Buitenspelen' heet vanaf nu: 'Buiten Spelen & Bewegen' en verschijnt voortaan alleen als digizine. Het eerste nummer heeft als thema 'kind in de stad’. Je kunt het hier lezen.

Bewoners betrekken bij het vormgeven van plannen voor hun leefomgeving kan worden opgevat een 'moetje'. Hoe kun je op een betekenisvolle manier aan de slag met participatie? En hoe doe je dat met kinderen?

Handvatten voor het monitoren en evalueren van buitenspeelbeleid. Het Mulier Instituut heeft een Toolbox Buitenspelen ontwikkeld.

We staan in Nederland voor een grote opgave in Nederland op het gebied van klimaatadaptatie. Kletnatte perioden wisselen af met soms maanden van droogte. Waterafvoer beperken, water in de bodem laten wegzakken biedt echter ook prachtige kansen in de openbare ruimte voor spelen, beleven en ontmoeten. Lees hier het artikel.

Buitenspelen: wat is dat eigenlijk? Onderzoekers en experts verschillen van mening over wanneer iets buitenspelen is. Daarom stelt het Mulier Instituut het gebruik van één terminologie voor. Lees hier verder.

 

 

verslavend telefoonscherm onder de glijbaan

 

Zelfs buiten onder de glijbaan is het schermpje verslavend

 

Agenda komende maanden


15 mei 2024 Excursie inclusieve speeltuin Ettegerpark in Zutphen

Als je rondloopt in het samenspeelpark en je ziet de kinderen spelen, dan zie je wat de mogelijkheden zijn en hoe je dat kan gebruiken in jouw ontwerp of situatie. Meer informatie.


28 mei 2024 tweede landelijke BOSSdag

De kennis- en netwerkdag voor ambtenaren van lokale overheden op het gebied van BOSS (Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten) in de openbare ruimte. Meer informatie


29 mei 2024 Leefbare buurten

Slotbijeenkomst CFC uitwisseling Vlaanderen en Nederland. Meer informatie.


6 en 7 juni 2024 Bundeskongress NaturErlebnisRäume

Locatie: Hamburg. Meer informatie en aanmelden.


11 juni 2024 Cursus speelruimte module 3 Realisatie

Een goede visie is fijn, maar hoe wordt de visie ook werkelijkheid? Hoe pak je de realisatie gemeentebreed aan?


11 juni 2024 Speelruimte Event Prodentfabriek in Amersfoort

Branche Organisatie Kinderopvang organiseert dit event om het belang van spelen te onderstrepen. Meer informatie en aanmelden.


12 juni 2024 Nationale Buitenspeeldag

Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren al meer dan 10 jaar de nationale Buitenspeeldag. Meer informatie


28 juni 2024 Nationale ModderDag

Tijdens ModderDag op 28 juni staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Meer informatie

 

Met vriendelijke groet
namens SPEELRUIMTE

ir. Dirk Vermeulen | info@speelruimte.nl | www.speelruimte.nl | +31 33 465 32 70 /+31 6 2220 80 06

Jette Hannaart | jette@speelruimte.nl | www.speelruimte.nl/www.jettehannaart.nl | +31 6 8182 5452

 
Stg. SPEELRUIMTE, Amersfoort, www.speelruimte.nl
 
 

 

Terug