EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

03-05-2024 | Stadsmuseum Harderwijk: Nieuwe beelden van Marius, laatste kans tentoonstelling CAREFUL en meer!

Pixel
Pixel
Stadsmuseum Pixel Marius van Dokkum
Pixel
Header nieuwsbrief
Pixel
WhatsApp Image at

Onthulling nieuwe beelden van Marius van Dokkum

Op 24 april werden er drie nieuwe portretbustes onthuld in het Marius van Dokkum Museum.
De portretten zijn gebaseerd op de legendarische televisieserie Swiebertje, die in de jaren 60 en 70 te zien was. Marius is nog steeds een groot liefhebber van deze serie en besloot daarom de hoofdpersonen te vereeuwigen: Swiebertje, Saartje en Bromsnor. Swiebertje werd gespeeld door de acteur Joop Doderer (1921-2005). Zijn dochter Barbara Doderer heeft de beelden samen met Marius van Dokkum onthuld.

In coronatijd is Van Dokkum begonnen met boetseren van portretten in klei. Dat doet hij met dezelfde precisie en hetzelfde oog voor detail als bij zijn schilderijen. Hij beeldt altijd mensen af die hij bewondert of die hem inspireren: familieleden, kunstenaars of maatschappelijk betrokken personen. Soms laat hij iemand poseren. Als dat niet kan, bijvoorbeeld omdat de persoon in kwestie niet meer leeft, werkt hij naar foto’s of andere afbeeldingen.
Humor is en blijft de rode draad in Van Dokkums werk. De onvergetelijke personages uit de televisieserie Swiebertje passen dan ook naadloos in zijn oeuvre.
 
 
WhatsApp Image at
 

Marius van Dokkum Theetuin

Het Hortuspark in Harderwijk wordt tijdens Aaltjesdagen omgetoverd tot de Marius van Dokkum Theetuin! Aaltjesdagen is een jaarlijks, meerdaags festival in Harderwijk, dat sinds 1983 ieder tweede weekend van juni plaatsvindt. Het festival geeft een mooi beeld van wat Harderwijk te bieden heeft op het gebied van toerisme, cultuur, historie en ontspanning en trekt jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers.

In het park kun je genieten van de lekkerste high tea, verzorgd door Grand Café Alleman. In de theetuin geeft Marius van Dokkum, samen met leerlingen van zijn kunstklas, schilderles. Ook kun je deelnemen aan een krijtworkshop van 3D street artist Rianne te Kaat.

Fotomoment! Rianne maakt als 3D street artist de meest indrukwekkende 3D schilderingen. Speciaal voor deze dag heeft ze het iconische schilderij 'Meegaan met je tijd' van Marius omgetoverd tot een interactieve 3D schildering. Benieuwd hoe het werk eruitziet? Kom langs, stap in een Marius van Dokkum schilderij en maak zo de grappigste foto's.

Locatie: Hortuspark, Harderwijk
Datum: 8 juni 2024
Tijd: 12:00 - 17:00 uur
Gratis entree!

Museum

Op 8 juni is het Marius van Dokkum Museum van 10:00 tot 17:00 uur gratis toegankelijk! Vol = vol.
Lees meer
 
Opa Jan px
 

Illustraties van Opa Jan in het Anton Pieck Museum

Nu te zien in het Anton Pieck Museum in Hattem: ‘Grappige illustraties over Opa Jan van Marius van Dokkum'. Het Marius van Dokkum Museum heeft voor deze expositie 48 originele illustraties in aquarel in bruikleen gegeven aan het Anton Pieck Museum.

Marius van Dokkum is vooral bekend als schilder, maar hij is opgeleid als illustrator. Hij combineert het schilderen in olieverf nog altijd met het illustreren. Met name in de wintermaanden, als er minder daglicht is om bij te kunnen schilderen, werkt hij aan de illustraties voor zijn Opa Jan prentenboeken.
Marius is een groot bewonderaar van het werk van Anton Pieck. Dat maakt een expositie met zijn illustraties in het Anton Pieck Museum extra bijzonder. Te bezichtigen t/m januari 2025.
Lees meer
 
WhatsApp Image at
 

Winnaars fotowedstrijd Stadsmuseum

In aansluiting op de tentoonstelling CAREFUL- Fotografie van Daniëlle van Zadelhoff (te zien t/m 26 mei) organiseerde het Stadsmuseum een portretfotowedstrijd, met het thema ‘Careful’. Op 21 april vond de onthulling van de winnende foto plaats.

Uit de ruim 60 inzendingen is ‘Meisje op het strand’ van Sanne Bovenberg door de jury als winnende foto gekozen. Deze foto is t/m 26 mei te bezichtigen in Stadsmuseum Harderwijk.
De jury bestond uit fotograaf Daniëlle van Zadelhoff, Marcel Verkaik van Masa Print en Sophie van Steenderen, conservator van Stadsmuseum Harderwijk.

De tweede prijs ging naar fotograaf Richard Janssen (DwarszKijken) met zijn werk 'Portret van Matthijs Röling' en Silvia Adriana Hulshof nam met haar zelfportret de derde prijs in ontvangst. Alle drie de prijswinnaars kregen een portfolioreview aangeboden door Daniëlle van Zadelhoff en Marcel Verkaik. Deze reviews vonden plaats aansluitend op de prijsuitreiking.
Lees meer
 
Schermafbeelding
 

De bijzondere Grote Kerk in Harderwijk is weer geopend voor publiek!

De Grote Kerk van Harderwijk is gebouwd in de 15e eeuw. In 1561 en 1562 beschilderden Ewolt van Delft en zijn dochter Agatha van Deventer de gewelven van deze monumentale kerk. Na de Reformatie verdwenen deze unieke voorstellingen onder meerdere lagen witkalk. Tijdens de restauratie van de kerk, in de periode 1968-1980, werden de schilderingen herontdekt. Recent zijn de schilderingen gerestaureerd en weer in volle glorie te bezichtigen.

Met de audiotour van het Stadsmuseum kun je het bijzondere verhaal over de unieke beschilderde gewelven in de Grote Kerk beluisteren. De audiotour is beschikbaar in het Nederlands en het Engels. De Grote Kerk is te bezichtigen tot en met de herfstvakantie, dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 uur tot 16:30 uur.
Lees meer
 

Tentoonstellingen

 
250x300
 

LAATSTE WEKEN: CAREFUL – Fotografie van Daniëlle van Zadelhoff

30 januari t/m 26 mei 2024

Daniëlle van Zadelhoff (1963) begon ruim tien jaar geleden met fotograferen na een zware periode in haar leven. In fotografie vond zij een middel om haar eigen gevoelens te onderzoeken en tot uitdrukking te brengen. Eenzaamheid en kwetsbaar lopen als een rode draad door haar oeuvre.
 
WhatsApp Image at
 

BINNENKORT: Schilderleven – Schilderijen van Dinie Boogaart

1 juni t/m 8 september 2024

De stijl van Dinie Boogaart is uitgesproken en heel herkenbaar. Ze gebruikt krachtige, heldere kleuren en zet haar onderwerpen neer met brede, zichtbare olieverfstreken of losse, trefzekere lijnen pastelkrijt. Achter het ogenschijnlijke gemak waarmee Dinie schildert en tekent gaat een uiterste beheersing van de techniek schuil.
Lees meer
 
Lees meer
     

Gratis toegankelijke exposities

 
WhatsApp Image at
 

De Magie van Drie

4 april t/m 12 mei 2024

Peter en Paula van de Bovenkamp zijn broer en zus, Hilda Wessels is hun aangetrouwde nicht. Met z’n drieën exposeren ze in Stadsmuseum Harderwijk. Paula schildert realistische dierenportretten in acrylverf, Peter maakt intrigerende sculpturen van hout en Hilda gebruikt textiel en mixed media om kleurrijke kunst- en gebruiksvoorwerpen te maken.
 
WhatsApp Image at
 

De Schoonheid van Verval Foto-expositie van AFV De IRIS

16 mei t/m 23 juni 2024

De IRIS is een vereniging van actieve en enthousiaste amateurfotografen in Harderwijk en omstreken. Het overkoepelende thema van hun foto-expositie is ‘De Schoonheid van Verval’. De leden van de fotoclub hebben dit uitdagende thema elk op geheel eigen wijze geïnterpreteerd en in beeld gebracht. Het resultaat is dan ook zeer veelzijdig en aansprekend.
Lees meer
 
Lees meer
     
Pixel
Contact
Pixel
Pixel

Stadsmuseum Harderwijk

Stadsmuseum Harderwijk
Donkerstraat 4
3841 CC Harderwijk

E-mail ons
Bezoek website

Facebook    x   Instagram
Pixel
Marius van Dokkum

Marius van Dokkum
Academiestraat 7
3841 ES Harderwijk

E-mail ons
Bezoek website

Facebook    Twitter    Instagram

 

Terug