EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

11-03-2024 | Mediatec: Ondernemersverhaal De Warmte

DeWarmte hard op weg naar een gasloos Nederland

Het is een kwestie van tijd voordat de mannen van DeWarmte er zelf warmpjes bij zitten. Direct na hun afstuderen aan de TU Delft legden Auke de Vries en Sander Wapperom een lijst aan met ideeën waarmee ze een positieve, duurzame bijdrage konden leveren aan het klimaat. Met de nummer één op de lijst, de HeatCycle, veroverden ze een plek in de warmtepompwereld.

Tekst: Tamara Doves

HeatCycle is een pomp die warmte genereert uit afvalwater. Niet alleen uit bijvoorbeeld het douchewater, maar uit alle reststromen: ook het water van de vaatwasser en de wc. Ook biedt DeWarmte een hybride warmtepomp aan, die in vrijwel alle woningen kan worden geplaatst. Dat is mogelijk, omdat het bedrijf zelf in staat is om warmtepompen te ontwikkelen die voldoen aan hun standaard: DeWarmte ontwikkelt zelf software, ontwerpt de printplaten en test elke warmtepomp uitgebreid na assemblage. Met name Auke geniet van dit onderdeel van zijn werkzaamheden: “Ik werk nu twee dagen per week met mijn handen, maar het mogen er van mij meer zijn. Ook omdat bijvoorbeeld werken met onze installateurs mij veel interessante informatie oplevert die helpt om onze producten nog verder te ontwikkelen en om nieuwe producten te maken.”

Volop ontwikkeling

Dat ontwikkelen doen de heren volop. Op dit moment draaien ze bijna break-even en de toekomst ziet er goed uit. De Vries: “Vroeger moesten we veel meer uitleggen wat een warmtepomp is, en wat de voordelen zijn. Door de gascrisis en de prijzen die de pan uit rezen, zijn mensen gaan onderzoeken wat de opties zijn om gasloos te leven. Daarnaast zien we dat doelgroepen die voorheen weinig interesse hadden in warmtepompen, bijvoorbeeld mensen die in een appartement wonen, dat nu wel hebben. Er zijn maar weinig woningen waar onze pompen niet kunnen worden aangelegd. Alleen bij monumentale gebouwen kan het soms een uitdaging zijn om een pomp te plaatsen. Niet omdat het niet kan, maar omdat het niet mag van de welstandscommissie. Maar als je de pomp uit het zicht plaatst is het vaak geen probleem.”

Van student naar ondernemer

De overgang van student naar ondernemer is de mannen overigens goed bevallen. Voor Sander werd al tijdens zijn studie duidelijk dat hij zijn geluk wilde beproeven als ondernemer, Auke had iets langer de tijd nodig om aan dat idee te wennen. Wapperom: “Je hebt het minst te verliezen net na je studie: veel mensen hebben nog geen kinderen of hypotheek. Het is het uitgelezen moment om, als je die ambitie hebt, een onderneming op te starten.” Ook Auke is inmiddels overtuigd van de voordelen van het ondernemerschap in deze fase van hun leven: “Wij komen allebei van de TU Delft: een opleiding die een garantie is voor een baan. Omdat we weten dat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken, durfden we dit avontuur aan. Mocht het toch geen succes worden, dan weten we dat we snel ergens aan de slag kunnen.”

De kans is groot dat Sander en Auke voorlopig niet op zoek hoeven te gaan naar een andere baan. DeWarmte bestaat pas vier jaar maar ze geven nu al leiding aan 40 medewerkers. Er zijn plannen voor nieuwe producten en het buitenland lonkt. Er is sprake van een veelbelovende samenwerking met een woningcorporatie die ook andere woningcorporaties kan overtuigen dat er grote besparingen mogelijk zijn door warmte uit afvalwater opnieuw te gebruiken. Wapperom: “Warmte terugwinnen kan beter en goedkoper. We willen dat dit voor iedereen duidelijk en betaalbaar is.” de Vries vult aan: “We hebben op de TU veel samengewerkt. Dat helpt om onze missie waar te maken. En ondernemen is ook een kwestie van doen. Toen we net begonnen, deed ik bijvoorbeeld de boekhouding. Dat was tegen wil en dank, want ik vond het vreselijk, maar ik heb er wel veel van geleerd en kan nu de cijfers ook beter interpreteren.”

Eindeloos veel mogelijkheden

Auke en Sander zien nog eindeloos veel mogelijkheden om warmtepompen verder te optimaliseren. Wapperom: “Er is nog heel veel ruimte in deze markt, als je op een andere manier naar warmtepompen kijkt. Met wat aanpassingen is het voor vrijwel elk huishouden mogelijk om een warmtepomp te installeren. Dat is ook de belangrijkste reden dat dit idee bovenaan onze lijst stond met ideeën voor een onderneming. Het is onze missie om Nederland gasloos te maken, en een warmtepomp maakt dat mogelijk. Toch is er soms nog weerstand tegen deze oplossing. Een warmtepomp wordt als een ingewikkelde aankoop gezien. Dat is bij veel van onze concurrenten ook zo. Wij hebben het hele proces van aankoop en installatie versimpeld en zijn een one stop shop (OSS) geworden. Bij de installatie van een warmtepomp heb je tijd nodig om alle systemen goed op elkaar in te regelen. Dat kunnen wij, omdat we onze eigen systemen hebben ontworpen,  op afstand doen. Daarbij hebben we het systeem zo ontworpen dat we niet met koude vloeistoffen werken. Dat is belangrijk, omdat dat alleen door gespecialiseerde installateurs mag worden gedaan. Daardoor is de wachttijd voor een reguliere warmtepomp lang. Voor een pomp van DeWarmte is dat niet het geval omdat de installatie van onze pompen makkelijker is, zijn er ook meer mensen die we kunnen inzetten om dat te doen.”

En, gelukkig voor Auke, is hij ook één van die mensen die kan helpen installeren: “Ik heb het liefst de hele dag een schroevendraaier in mijn hand, Sander liever een rekenmachine. Hij ziet de kansen op de markt, ik in de techniek. Die verschillen zorgen ervoor dat we een ijzersterk team zijn. Op de TU ontdekten we al dat we goed zijn in het samen oplossen van ingewikkelde vraagstukken, nu ontdekken we dat we samen Nederland van het gas af kunnen helpen.”

 

Terug