EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

16-02-2024 | KAW: Ontwerpt 'sterk maak'-school en betaalbare, energiezuinige appartementen in een hybride gebouw in groene omgeving

KAW ontwerpt school en betaalbare, energiezuinige appartementen in groene omgeving

Stoer hybride gebouw met vriendelijke uitstraling

KAW heeft een hybride gebouw ontworpen met 53 appartementen en een basisschool dat straks verrijst in het hart van Zuidwijk, Rotterdam. Het grote stadsblok met de naam Slinge 303 krijgt een vriendelijke uitstraling door de groene baksteen, de zachte plint, de grote ramen, speelse hoekjes en de glijbaan naar buiten.

De basisschool is bestemd voor Stichting Epos Onderwijs Rotterdam en is een initiatief van Stichting de Verre Bergen. Deze stichting wil Rotterdam beter en sterken maken door sociaal maatschappelijke programma’s te bedenken, steunen en uit te voeren. Epos Onderwijs Rotterdam wil met de nieuwe bassischool kinderen in Zuidwijk goed onderwijs bieden.

Teamteaching

Het onderwijsprogramma van Het Epos wijkt iets af van wat gebruikelijk is. . Zo werken ze bijvoorbeeld met teamteaching, wat inhoudt dat er twee leerkrachten voor de klas staan. Hierdoor krijgen de leerlingen betere begeleiding en kunnen de groepen ook iets groter zijn, tot ongeveer 33 leerlingen. Om goed aan te sluiten bij het onderwijsprogramma golden er specifieke eisen voor het ontwerp van de school. Zo dienden de lokalen dubbel zo groot te zijn en moest er in het gebouw ruimte zijn voor de bibliotheek, het kooklokaal, technieklokaal en de gymzaal.

Kindvriendelijke schaal

Bij een hybride stadsblok met een woonprogramma en een school met extra functies kom je al snel uit op een groot, stedelijk gebouw. In het ontwerp is gekeken naar hoe het gebouw van kolossale maat naar kindvriendelijke schaal gebracht kon worden. Met steeds als primaire vraag: hoe dient deze keuze het onderwijs? Het gebruik van natuurlijke materialen als hout, gestraald beton en groen gekleurd metselwerk geven het geheel een natuurlijke, vriendelijke uitstraling. De grote ramen zorgen voor een zachte overgang tussen binnen en buiten. Op het maaiveld is de gevel bijzonder. Echt voor de leerlingen van de school. Het meest zichtbaar is misschien wel de glijbaan naar buiten, maar ook de hoekjes in de gevel dragen bij aan onverwachtse spelaanleidingen en plezier. Zo heeft het gebouw toch een kleinschalige uitstraling.

Hybride stadsblok met sterke basis

Het gebouw bestaat uit twee rechthoekige volumes: voor de school een wat lager volume en haaks daarop een hoger rechthoek voor de woontoren met 53 appartementen. Het is ontworpen in de geest van de naoorlogse wederopbouw architectuur in een hedendaagse jas. De sculpturale massa van de school en een eenvoudige massa voor de woontoren vormen samen een sterke basis. De rastergevels uit de naoorlogse jaren zorgen voor verfijning in de gevel. De gebouwen hebben een duidelijk herkenbare eigen entree, maar door subtiele afwisseling in materialisatie binnen hetzelfde maatsysteem is het toch duidelijk een ensemble.

Gymzaal op de verdieping

Bij het ontwerp van de school was het een uitdaging om de grote lokalen van 110 vierkante meter en de gymzaal met kleedruimtes een goede plek te geven. Om op de begane grond ruimte te houden flexibel om te kunnen gaan met de lokalen, komt de gymzaal op de eerste verdieping. Aan de buitenkant wordt de gymzaal door een kunstenaar voorzien van een creatieve uiting. De begane grond is centralistisch opgezet met in het midden de aula en een vide, met daaromheen in een carré de dubbele lokalen. Vanuit de centrale hal wordt er verbinding gemaakt met buiten en andersom. Verdeeld in de ruimte zitten speciale lokalen voor het koken, techniek en de bibliotheek. Door de goede hoofdopzet is er een mooie balans tussen rust en reuring.

Voor de kinderen en de wijk

De wijk Zuidwijk is ontstaan in de jaren vijftig met als doel arbeiders uit nabijgelegen havens te huisvesten. De wijk kent een relatief laag gemiddeld opleidings- en inkomstenniveau. Een deel van de kinderen spreekt een andere taal en komt met een taalachterstand naar school. Het Epos wil heel goed onderwijs bieden aan alle kinderen van Zuidwijk.

Groen

Met de nieuwbouw op de braakliggende kavel ligt ook een kans om de belangrijke groene structuur in de wijk te herstellen. De locatie ligt in een van de groene uitlopers van het Zuiderpark. KAW laat ruimte voor groen richting de Slinge. De kwaliteit van de groenzone wordt bovendien versterkt en er is meer ruimte om te spelen. Mooi voor de buurt en voor de kinderen van de school.

Energiezuinig

De koopwoningen dragen bij aan een aantrekkelijker woonmilieu. De woningen zijn energiezuinig en goed geïsoleerd. De acht verschillende type appartementen, met oppervlaktes variërend van circa 60 tot 108 vierkante meter zijn geschikt voor een diverse groep bewoners. Een mooie plek met betaalbare appartementen voor starters, jonge gezinnen en ouderen die graag in de wijk willen blijven.

 

Terug