EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

14-01-2022 | IVN Natuureducatie: IVN Natuureducatie en Jantje Beton komen met verkiezing ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’

Logo

 

IVN Natuureducatie en Jantje Beton komen met verkiezing 'Buitenlesleerkracht van het jaar'

Welke juf of meester geeft de beste en leukste buitenlessen? Uitdagende reken-, geschiedenis- en taallessen, maar dan op het schoolplein in plaats van in het klaslokaal. Tijdens de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 5 april 2022 wordt dit jaar voor de eerste keer de ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ bekendgemaakt. Organisatoren IVN Natuureducatie en Jantje Beton hopen met de verkiezing veel andere leraren te stimuleren om vaker buiten les te geven.

Uit onderzoek blijkt dat docenten op basisscholen in ons land slechts 1 procent van de lestijd met hun leerlingen naar buiten gaan, terwijl ze zelf aangeven het liefst 25 procent van de lessen in de frisse buitenlucht te willen geven. In veel gevallen hebben scholen echter geen duidelijk beleid en missen juffen en meesters handvatten. Met de verkiezing tot beste buitenlesleerkracht hopen IVN en Jantje Beton meer andere leraren over de streep te trekken door de goede voorbeelden volop in de schijnwerpers te zetten.

Best geventileerde klaslokaal
‘Er zijn ontzettend veel creatieve leerkrachten die mooie buitenlessen geven. Het zou fijn zijn als ook andere juffen en meesters daarvan kunnen leren en profiteren’, licht Vincent van der Veen, programmamanager Kind & Natuur van IVN toe. ‘En uiteindelijk zijn het natuurlijk vooral de kinderen die er baat bij hebben. Van buitenles worden zij enthousiaster, het is beter voor hun gezondheid en ook voor de leerprestaties. Uiteindelijk valt er alleen maar mee te winnen.’

Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder van Jantje Beton: ‘Het best geventileerde klaslokaal is de gezonde buitenlucht. Zowel voor kinderen als voor leerkrachten zijn buitenlessen niet alleen een leuke en gezonde manier om het onderwijs te verzorgen, maar het is ook nog eens bewezen effectief. Kinderen die buiten leren, zijn meer betrokken bij de les en onthouden de lesstof beter. Wie kan er dus tegen meer buitenlessen zijn?’

Stemmen
De verkiezing tot Buitenlesleerkracht van het jaar is sinds maandag 10 januari geopend. Via www.buitenlesdag.nl kan iedereen een leerkracht nomineren. Om in aanmerking te komen moet deze leerkracht ieder jaar wel tenminste acht lessen buiten geven. De verkiezing loopt tot en met 18 februari. Daarna wordt per provincie de beste buitenlesleerkracht gekozen, waarna een onafhankelijke jury vervolgens de landelijke winnaar kiest. Deze juf of meester zal op Nationale Buitenlesdag volop in het zonnetje worden gezet.


Bijlagen

Thumbnail

Hyperlink Nationale Buitenlesdag

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjolein van der Gaag (IVN Natuureducatie): pers@ivn.nl/ 0622377757.


IVN Natuureducatie
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 150 professionals, 26.500 leden en 160 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. IVN: beleef de natuur!

Jantje Beton
Jantje Beton is hét goede doel dat zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kinderen en jongeren in kwetsbare (speel)posities krijgen hierbij extra aandacht. Wij willen bereiken dat álle kinderen en jongeren in Nederland dagelijks kunnen spelen en bewegen. Kinderen moeten steeds meer en spelen steeds minder, terwijl spelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom zegt Jantje Beton … STOP NOOIT MET SPELEN! 


 

Bekijk dit bericht online

 

Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn

 

Terug