EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

06-11-2019 | Fries Landbouwmuseum: Lezing OOSTLANDBOEREN

Logo zwt lytser.jpg

Felling 6
8912 CG LEEUWARDEN
0511-539420
info@frieslandbouwmuseum.nl
www.frieslandbouwmuseum.nl
volg ons ook op Twitter en Facebook


 

Landbouwmuseum versie februari 2017 febr 28 lytser.jpg

Het Fries Landbouwmuseum is gevestigd in de Rijksmonumentale W.C. de groot boerderij ten zuiden van Leeuwarden. 

ROUTE

FLM Route.jpg

 

LET OP: De Hendrik Algrawei is vanaf richting Dairy Campus afgesloten: u kunt via de Haak om Leeuwarden ons museum bereiken.


 

logo stichting freonen1.jpg

Wordt lid van onze Vriendenclub! U kunt zich aanmelden via deze link.
 

 
Kunzel.jpg


Lezing


OOSTLANDBOEREN




Tussen de vijf- en zesduizend Nederlanders trokken tijdens de Tweede Wereldoorlog als kolonisten naar de door de Duitsers bezette Baltische landen, Wit-Rusland en Oekraïne. Boeren, vissers, bouwvakkers, secretaresses, ambachtslieden, ondernemers: allemaal hoopten ze een graantje mee te pikken van de verovering. De nazi’s op hun beurt wilden het veroverde gebied germaniseren en konden de ‘bloedverwante’ Nederlanders hierbij goed gebruiken. Daaronder ook mensen uit Friesland.

Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel vertelt daarover op zondagmiddag 17 november. De aanvang is 15:00 uur
Pioniers heten zij, de ruim vijfduizend Nederlandse burgers die na de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in 1941 naar het bezette oosten trokken om daar, op ‘oude Germaanse bodem’, een nieuw leven te beginnen. Boeren uit Groningen en Friesland, vissers uit de kustprovincies, verveners uit Drenthe, zakenlieden uit de Randstad – zij allen meldden zich om mee te helpen aan de opbouw van een nieuw Europa: het Groot-Germaanse Rijk.

Wat bewoog deze mannen (en vrouwen)? Wat waren hun verwachtingen en hoe verging het hun in deze killingfields van bezet Europa, zo vlak achter het oostfront? Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel onderzocht hun motieven. Aan de hand van brieven, dagboeken, naoorlogse justitiedossiers en vele andere niet eerder benutte bronnen uit binnen- en buitenlandse archieven laat zij zien dat hun avontuur niet louter een nationaalsocialistisch curiosum was, maar ook past in de Nederlandse geschiedenis van de eerste helft van de twintigste eeuw, toen de toekomst van het Nederlandse imperium en de Nederlandse landbouw in het geding waren.
Al vóór 1940 maakte de overheid zich zorgen over overbevolking en gebrek aan landbouwgrond. Nederlandse instanties waren in de oorlog daarom bereid mee te werken aan de kolonisatieplannen van de Duitse bezetter. Pas toen de ervaringen met de eerste groep uitgezonden boeren tegenvielen, bekoelde het enthousiasme.
Sommige collaborateurs zouden na de oorlog weer een rol spelen in het Nederlandse emigratiebeleid.
Intussen waren de Duitsers aangewezen op de NSB. In 1942 stichtte Meinoud Rost van Tonningen de Nederlandse Oost-Compagnie (NOC), die de uitzendingen voortaan coördineerde. De naam verwees rechtstreeks naar de VOC. Volgens Rost noopte de Japanse bezetting van Nederlands-Indië het moederland om zijn koloniale aspiraties te verleggen. 
De Nederlandse kolonisten kwamen in een gebied waar kort tevoren genocide was gepleegd. Sommigen maakten gebruik van Joodse dwangarbeiders, zoals in een veenderij bij het Litouwse plaatsje Baltoji Voke. Zo’n 125 gezinnen woonden er in primitieve barakken en moesten met handen en schoppen plaggen uit het veen halen.


Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel is universitair docent aan de Universiteit van Utrecht bij de afdeling Politieke geschiedenis. Ze was onderzoeker van het International Institute for Holocaust Research Yad Vashem, Israël (2011). Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam in 1999, over Duitse strafrechtbanken in bezet Nederland als instrument van het nazi-beleid (1940-1945). Geraldien schrijft en geeft lezingen over de hedendaagse Europese geschiedenis, met een bijzondere nadruk op de Holocaust, het door de nazi's bezette Europa, politiek geweld, conflict en oorlog in het Europa van de twintigste eeuw.

De entree is € 10,00 p.p. incl. 2 x koffie of fris

 
VOL = VOL  wilt u zeker zijn van een plek, koop dan hieronder -via de knop-  uw entreebewijs: u betaalt via Ideal.
Kies voor de optie Museumkaart / Vriend wanneer u die wilt gebruiken. Nb vergeet uw kaart niet!

button aanmelden.jpg










 

thumbnail_Picture2 NOC.jpg




























 

Te koop aan de balie

OMSLAG-Voorplat-Hannelemaaiers-e1566916452270.jpg




Te koop in onze museumwinkel:
'Hannekemaaiers en Kiepkerels'  Kornelis Mulder (1916-1978) beschrijft hierin de geschiedenis, de herkomst en de invloed van deze seizoenarbeiders.
ISBN: 9789056155728. Bindwijze: Paperback Taal: Nederlands € 15,00
 

Hannekemaaierpad

hannekemaaier boekje.jpg

Nieuw het nieuwe boekje over het traject van Groningen naar Leeuwarden. Het Hannekemaaierspad is een netwerk van lange afstandswandelroutes, gebaseerd op de tochten van de Duitse trekarbeiders. Bij hun wandelroutes staan cultuur, natuur en geschiedenis centraal.  Met het Hannekemaaierspad beleeft de wandelaar de trektocht zoals de Duitse trekarbeiders deze maakten. De route gaat door oude dorpen en verrassende landschappen
 

Wandelroute

voorkant wandelroute.JPG

In samenwerking met het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is een wandelroute gemaakt langs lapkepoepen winkels in Leeuwarden. Deze is vanaf augustus verkrijgbaar  bij HCL en het Museum.




Andere lezingen en activiteiten in het kader van deze expositie:
Tijdens de expositieperiode zijn er vier lezingen.

Datum Aanvang
Thema
 
     
17 nov 15:00
Oostlandboeren
 
24 nov 15:00
Wederopbouwboerderijen
 
   
 

 

Onze sponsoren

Sponsoren per 1 juli 2019.jpg

 

 

Terug