EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

22-03-2023 | Stichting Speelruimte: SPEELRUIMTE-nieuws 2023 nr.2

 
Speelruimte-nieuws
 
jaargang 5 - nummer 2 - verschijnt onregelmatig

maart 2023
 
 
 
Nieuws en agenda uit het speelveld en activiteiten stichting
 
 
 
Voor u ligt het tweede nummer uit 2023 van Speelruimte-nieuws. Informatief en goed leesbaar (responsive) op mobiele apparaten.
 
 
samenspelen_met-zand-op_straat
Samenspelen in de buurt op straat

Speelforum XII

Spelen tussen baksteen

kiezen voor speelruimte in de verdichte stad

14 april 2023, 10 tot 13 uur met aansluitend lunch.
‘s Middags excursie

In wat voor stad willen we dat onze kinderen opgroeien? Hoe geven we kinderen de ruimte die ze nodig hebben om voluit te kunnen spelen en bewegen – in een tijd waarin de openbare ruimte door zoveel verschillende partijen wordt geclaimd? Onderzoeker en publicist Tim Gill zocht antwoord op deze vragen in wereldsteden, waaronder Vancouver, Tirana, London en Rotterdam. Hij vertelt wat wij van deze steden kunnen leren. Stedenbouwkundige Arjan Vreugdenhil neemt ons mee in een toekomstbestendige visie op de openbare ruimte en de vertaling daarvan in fysieke en sociale interventies en ontwerpen.

In een gesprek onder leiding van stadsgeograaf Gerben Helleman verkennen we wat er nodig is om een kindvriendelijke stadsplanning te realiseren. Hoe kunnen we omgaan met de verschillende belangen en claims in de woonomgeving in een voortdurend veranderende wereld? Wie kan daarbij welke rol pakken en wie bewaakt daarbij de rechten van het kind?

Na de lunch kun je op excursie: bv. een rondleiding door Jeugdland of langs voorbeelden van jeugdbeleid in Amsterdam Oost. Meer informatie volgt op de website ruimtevoordejeugd.nl.

Met medewerking van
  • Tim Gill, onderzoeker, adviseur, pleitbezorger voor de kindertijd, kinderspel en kindermobiliteit,
  • Arjan Vreugdenhil, ontwerper en adviseur stedenbouw,
  • Gerben Helleman, onderzoeker gebruik openbare ruimte en kindvriendelijke steden.

Download de folder hier
 

Aanmelden

Het 12de Speelforum vindt plaats bij Jeugdland Amsterdam op vrijdag 14 april 2023 van 10 tot 13 uur met aansluitend lunch. ‘s Middags excursie. Je kunt je hier aanmelden. Bij aanmelding voor 14 maart kost deelname €45 (studenten €15), daarna betaal je €55 (studenten €25). Participanten van Ruimte voor de Jeugd betalen €25,-. Dit is inclusief lunch.

Het boek van Tim Gill is op deze dag met korting te koop (van € 42,50 voor € 35) voor de mensen die dit vooraf aangeven. Dit kan bij de laatste vraag op het inschrijingsformulier.

Het Speelforum is een initiatief van Platform Ruimte voor de Jeugd, de Nederlandse afdeling van International Play Association.

 
 
My Image
Zes cursisten volgden op 9 maart de module Beleid op een locatie aan de IJssel bij Deventer.
 

Cursus speelruimte

modulaire leerlijn speelruimte

6 april, 11 mei en 10 oktober 2023
logo-cursus-speelruimte
 
 

De modulaire cursus speelruimte 2023 is op 9 maart van start gegaan met de module-1 "Beleid". De zes cursisten volgen nu de afsluitende online-sessies van deze module. In deze module draait om de kaders, uitgangspunten, de benodigde partijen, te verzamelen data, visieontwikkeling en participatieplan. Daarbij komen "Why", de werkmethoden en diverse data-bronnen langs.
De volgende module-2 "Ontwerp" begint op 6 april aanstaande aan met wederom een bijeenkomst bij Deventer, gevolgd door een vijftal korte online verdiepingen. Het is niet de bedoeling om u, als u dat niet bent, tot ontwerper op te leiden maar eerder tot een goede opdrachtgever of kwaliteitsbewaker van speelruimte. In de online-sessies wordt ook ingegaan op de nieuwe bouwopgave en hoe om te gaan met veiligheid en certificeren van eigen ontwerpen.
Module-3 "Realisatie" ten slotte richt zich op het realisatieproces. Strategie, fasering en integrale gebiedsaanpak gericht op BOSS (Bewegen-Ontmoeten-Spelen-Sporten). Daarbij wordt in de sessies ook ingegaan op inkoop, op langere termijn borgen van speelkwaliteit en hoe om te gaan met circulariteit.

Deze modulaire opzet maakt het mogelijk om op elk moment in te stappen. Elke module komt in 2023 twee keer langs (zie hier).
U kunt er ook voor kiezen om enkel een paar online sessie mee te maken. Voor oud-cursisten kan dit modulaire programma ook aantrekkelijk zijn om de eigen kennis op te frissen en/of aan te vullen met nieuwe ontwikkelingen.

Informatie en inschrijven via deze link

 
 

Signalement

De laatste tijd zien we allerlei nieuwe initiatieven rondom vrij buitenspelen in de openbare ruimte en de maatschappelijke plek van kinderen. Kort na het verschijnen van ons laatste Speelruimte-nieuws (jrg.5 nr 1) werden we gewezen op de volgende publicatie:

Leefomgeving en gezondheidsverschillen

De ongelijkheid tussen wijken en gebieden in Nederland neemt toe. De leefbaarheid in kwetsbare wijken staat onder druk en dat heeft gevolgen voor de gezondheid van de inwoners. “Hierdoor ontstaan grotere gezondheidsverschillen tussen inwoners van welvarende en minder welvarende wijken.” Dat stellen onderzoekers Karen Hosper, Tessa van Loenen en Judith Venderbos. Zij werkten samen aan de publicatie "Leefomgeving en gezondheidsverschillen". Hierin staan de uitkomsten van verschillende studies naar de invloed van de leefomgeving op gezondheid. Met speciale aandacht voor de omgeving in kwetsbare wijken. Lees hier verder

 
cover publicatie https://speelruimte.nl/zwarehouse/WL002/leefomgeving-en-gezondheidsverschillen
 
 

Agenda komende maanden


4 april 2023 Nationale Buitenlesdag

Buitenles is gezond! Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan. De volgende buitenlesdag is op 4 april 2023. Doe jij ook mee? Meer info en aanmelden


6 april 2023 Modulaire leerlijn speelruimte Dag 2 Ontwerp

Iedere plek heeft een eigen rol in een wijk en vraagt om inrichtingskwaliteiten die hierop aansluiten. Uitdaging en variatie dragen bij aan ontwikkelingskansen voor diverse doelgroepen. Meer informatie


12 april 2023 Starterskit samenspeelplek realiseren

Online training met excursie: Hoe realiseer je een inclusieve openbare speelplek? Hoe zorg je ervoor dat het een park wordt waar IEDEREEN wat kan beleven en mee kan spelen? En hoe zorg je ervoor dat een samen-speelpark écht gebruikt wordt? Dat ontdek en leer je met deze Starterskit “Samenspeelplek realiseren”.


14 april 2023 Speelforum XII Spelen tussen baksteen met o.a. Tim Gill en Arjan Vreugdenhil

zie boven! Meer info hier


11 mei 2023 Modulaire leerlijn speelruimte Dag 3 Realisatie

Het realiseren van een veelzijdige speelruimte vraagt om de juiste aanpak van aanbesteding tot en met de aanleg en van projectorganisatie tot en met participatie. Meer informatie


11 t/m 14 mei 2023 Excursie Springzaad: Natuurlijk spelen en leren in Freiburg

Bij de beste tradities van Springzaad hoort het bekijken van pareltjes in het buitenland. Freiburg zet al 30 jaar, met veel burgerparticipatie, in op een groene duurzame stad, met slimme infrastructuur qua natuur, spelen, wonen, verkeer en energie. Lees hier meer


16 mei 2023 BOSSdag Veenendaal

OBB Spelmakers+ Ruimtedenkers organiseert op 16 mei 2023 de BOSSdag 2023; een kennis- en netwerkdag voor ambtenaren van regionale en lokale overheden op het gebied van BOSS (Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten) in de openbare ruimte. BOSSdag 2023; inschrijvingen geopend!


4 juni 2023 SamenSpeelNetwerkbijeenkomst tijdens De Grote Samenspeeldag

Er is altijd van alles te beleven op De Grote Samenspeeldag, je hoeft je geen seconde te vervelen! Je kunt zelf kiezen aan welke activiteiten je meedoet. Houdt deze pagina in de gaten voor nadere informatie


6 tot 9 juni 2023 IPA Triennial World Conference in Glasgow, Scotland

Scotland is recognised as one of the world’s leading nations for its support and practical action for children’s play. The right to play is backed by policy and practice across all sectors. Meer info en aanmelden


14 juni Nationale Buitenspeeldag

Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren al meer dan 10 jaar de nationale Buitenspeeldag. Op woensdag 14 juni 2023 maken we van Nederland weer één grote speelplek! Meer informatie vindt u HIER.


29 juni Nationale Modderdag

Tijdens DE ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden! Meer informatie vindt u HIER.


18 t/m 20 september ChildFriendly Cities

Hoe zorg je als lokaal bestuur voor kindvriendelijke, leefbare buurten waarin kinderen fysiek en mentaal gezond kunnen opgroeien? Child Friendly Cities Nederland en het Vlaamse Netwerk Kindvriendelijk organiseren hierover het uitwisselingsprogramma CoNeCtYVe - voor kindvriendelijke, leefbare buurten. Steden, gemeenten en hun (lokale) partners zijn uitgenodigd om deel te nemen. Lees hier verder

 
Met vriendelijke groet
namens SPEELRUIMTE

ir. Dirk Vermeulen | info@speelruimte.nl | www.speelruimte.nl | +31 33 465 32 70 /+31 6 2220 80 06

Jette Hannaart | jette@speelruimte.nl | www.speelruimte.nl/www.jettehannaart.nl | +31 6 8182 5452
 
Stg. SPEELRUIMTE, Amersfoort, www.speelruimte.nl
 
 

 

Terug