EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

05-10-2022 | Stichting Speelruimte: SPEELRUIMTE-nieuws 2022 nr.3

 
Speelruimte-nieuws
 
jaargang 4 - nummer 3 - verschijnt onregelmatig

oktober 2022
 
Lees hier online
 
 
Nieuws en agenda uit het speelveld en activiteiten stichting
 
 
 
Voor u ligt het derde nummer uit 2022 van Speelruimte-nieuws. Informatief en goed leesbaar (responsive) op mobiele apparaten.
 
 
Opening natuurspeeltuin Steenbakkersstraat Hendrik-Ido-Ambacht
Opening natuurspeeltuin de Kikkersprong in Hendrik-Ido-Ambacht - ontwerp: Jette Hannaart i.s.m. Rutger Spoelstra
 
 
 

Cursus speelruimte

modulaire leerlijn speelruimte
11 oktober, 15 november 2022 en 10 januari 2023
logo-cursus-speelruimte
 

De informatie voor het komend seizoen van de meest complete leerlijn speelruimte is klaar!

Elske Oost-Mulder en Arjan Vreugdenhil van OBB speelruimtespecialisten verzorgen samen met ir. Dirk Vermeulen van Stichting Speelruimte deze hybride cursus met fysieke cursusdagen en online bijeenkomsten. Ze nemen u mee langs drie aspecten van speelruimte in de openbare ruimte. De eerste dag staat helemaal in het teken van "Who, Why, What and How?". Daarbij gaat het om de kaders, uitgangspunten, de benodigde partijen, te verzamelen data en visieontwikkeling. De tweede dag spit het "What" verder uit. Daarbij gaat het vooral om inrichtingskwaliteit. Het is niet de bedoeling om u tot ontwerper op te leiden, als u dat niet bent, maar eerder tot een goede opdrachtgever of kwaliteitsbewaker van speelruimte. De laatste cursusdag ten slotte richt zich op het realisatieproces. Participatie, strategie, fasering en integrale gebiedsaanpak gericht op BOSS (Bewegen, Ontmoeten, Sporten en (buiten)Spelen). En de beheersfase daarna.

 
 
 
actief-aan-de-slag-workshop-cursus

Komende data:
1. 11 oktober 2022 Module beleid
2. 15 november 2022 Module ontwerp
3. 10 januari 2023 Module realisatie

Bij elke module horen 5 online verdiepingssessies. Kijk op de website voor alle onderwerpen.

Volgende reeks: 9 maart, 6 april en 11 mei 2023

 

 

Voor oud-cursisten kan dit modulaire programma ook een uitkomst zijn. De modulaire opzet maakt het mogelijk om één onderdeel weer eens op te frissen. Door een dag mee te maken of door in te tekenen voor enkele online-sessies. Zie: speelruimte.nl/cursus-speelruimtebeleid
of obb-ingenieurs.nl/leerlijn-speelruimte

 
 

Ontwerp voor natuurspeeltuin de Kikkersprong in Hendrik-Ido-Ambacht

Op woensdag 25 mei 2022 opende Wethouder Ralph Lafleur de natuurspeeltuin aan de Schildmanstraat/Steenbakkersstraat. Op deze plek heeft lange tijd een basisschool gestaan.

 

De wethouder onthulde het naambord "de Kikkersprong" samen met de kinderen, die deze naam hadden bedacht. Tijdens de aanleg kon iedereen een leuke naam voor de speeltuin naar de gemeente opsturen. En deze naam sprong er voor de gemeente uit.

Jette Hannaart heeft in de aanloop naar aanleg en opening van deze natuurspeeltuin intensief contact gehad met omwonenden en gebruikers. Ook met bewoners van woningen direct aan het terrein. Met de regels rond covid moest veel contact online worden gelegd. Toch hebben we een sfeer kunnen creëren waarin mensen zich vrij voelden om input te geven. In een online samenkomst is met bewoners gebrainstormd over de inrichting van de plek.

My Image
 

Zo is het bijgaande vlekkenplan ontstaan. In het ontwerpproces met architect Rutger Spoelstra daarna is bewust gezocht naar speelse overgangen tussen gestructureerde ruimte en marge-/rommelgebieden, waar je kunt spelen met losse materialen.

 
My Image
 

Denk hierbij aan zand, kastanjes en takken en water. Spelen met losse materialen en water is binnen stedelijk gebied steeds minder vanzelfsprekend, maar o zo aantrekkelijk. Het uitgangspunt voor speeltoestellen was dat het maatwerk passend bij de plek moest zijn. Tijdens een tweede online samenkomst met bewoners is verslag gedaan van het proces en bijgaand schetsontwerp gepresenteerd.

Na de opening hadden de kinderen aanvankelijk vooral aandacht voor de speeltoestellen en de water/zand speelplek. Later op de middag zag je kinderen meer en meer uitwaaieren over de gehele speeltuin. Ze waren in het groen aan het spelen en met takken in de weer. Je zag minder kinderen op de speeltoestellen.

 
My Image
Spelen met takken in natuurspeeltuin de Kikkersprong
 
 

Signalementen

De laatste tijd zien we allerlei nieuwe initiatieven rondom vrij buitenspelen in de openbare ruimte en de maatschappelijke plek van kinderen. Hier volgen enkele links.


Kinderen en hun verkeersomgeving

Loslopend kind:

We willen dat kinderen zich meer én in hun eentje kunnen verplaatsen. Om dit te realiseren moet er gewerkt worden aan een veilige omgeving, aan een duidelijke publieke ruimte, én de stem van kinderen dient absoluut meer worden ingebracht in het mobiliteitsbeleid. Meer informatie en meedoen.

 
Boek: Het laatste kind op straat:

Het vrij spelen staat centraal in dit boek. Twaalf deskundigen, onder wie onderzoekers, pedagogen, professionals uit de kinderopvang en ontwerpers van speel- en buitenruimtes, delen in deze bundel hun visie en praktijkervaringen. Ze houden een pleidooi voor meer autonomie van kinderen en het verbeteren van hun speelomgeving. Meer informatie en bestellen hier.

cover het laatste kind op straat
 
Rechtvaardige straat:

Een rechtvaardige straat is een plek waar we de rijkdom van de openbare ruimte ten volle kunnen ervaren en benutten. Waar niet één activiteit, zoals ons verplaatsingsgedrag, andere activiteiten bedreigt of onmogelijk maakt. Met de principes voor een rechtvaardige straat veranderen we het gesprek. Je kunt meedoen door de principes te ondertekenen. Dat kan als organisatie en als burger van alle leeftijden. Meer informatie en meedoen.


Beleid speelruimte

Meerderheid gemeenten heeft beleid voor buitenspelen:

65 procent van de gemeenten heeft beleid voor buitenspelen: 40 procent specifiek op dit onderwerp en 25 procent als onderdeel van een breder beleidsplan. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder gemeenteambtenaren. downloaden en lezen.

Regeling Sportakkoord verruimd voor inclusieve speeltuinen:

De Regeling Sportakkoord en Leefstijlinterventies 2020-2022 voor gemeenten is gewijzigd. De aanpassing in de regeling betekent dat gemeenten hun uitvoeringsbudget (dat eerder is aangevraagd en toegekend) nu ook kunnen inzetten om speeltuinen toegankelijk te maken. Meer informatie.

Speeltoestellen inspecteren? Het is geen 1997 meer:

Waarom inspecteren we? In het kort komt het hier op neer: het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) schrijft eenvoudigweg voor dat een speeltoestel veilig moet zijn. Om dit te bereiken, is gekozen voor de invoering van certificering. Lees hier verder...

Voor een buurtspeelbosje zijn geen dure materialen nodig:

Voor kinderen valt de wereld te ontdekken in het bos! Ze vinden er plekjes om zich te verstoppen, bouwen er hutten samen met vrienden of graven ondergrondse hutten. Waar kunnen ze hun kracht en vaardigheden beter testen dan in het bos? Iedere hogere tak geeft meer kriebels in de buik. Lees hier verder...


Participatie

Waarom onze kinderen steeds minder spelen:

In de afgelopen decennia is de intrinsieke motivatie van kinderen zwaar in de verdrukking gekomen. Kinderen worden steeds vaker beziggehouden door volwassenen. Huiswerk, sport, muziek, toneel, bijles, examentraining – het lijkt niet op te houden. Lees hier verder...

Jongeren praten graag mee:

Veruit de meeste Nederlandse jongeren zouden graag meepraten over zaken die zij belangrijk vinden binnen hun gemeente. Driekwart van hen zegt dat de gemeente nog nooit naar hun mening heeft gevraagd. Dat blijkt uit Lees hier verder...

Dag kinderen, hoe is het met jullie?:

Een bijzonder moment in onze inspraaktrajecten is wanneer kinderen écht rechtstreeks in gesprek kunnen gaan met ‘hun’ schepen. Daar proberen we Lees hier verder...

Hoe gaat het met jou?

De Kinderombudsman wil graag van kinderen en jongeren zélf horen hoe het met ze gaat. Iedere twee jaar voeren we daarom een groot onderzoek uit. We zetten hiervoor een online vragenlijst uit Lees hier verder...

 
 
My Image

Voorzitter van Ruimte voor de Jeugd geridderd tijdens Speelforum XI

Tijdens het afsluitende debat onder leiding van dagvoorzitter Lisette van der Poel werd de zaal plotseling overstroomd door famillie van Froukje Hajer en de loco-burgemeester van Amersfoort. Pim van der Pol nam het woord van Lisette over: "Wij dachten: vandaag is het een goede gelegenheid om onze informele leider Froukje Hajer eens in het zonnetje te zetten. Dat idee is geopperd en sloeg goed aan bij heel veel andere mensen. En wij dachten het is ook goed om de famillie daarbij uit te nodigen. Vandaag hebben we de loco-burgemeester van Amersfoort bereid gevonden om jouw toe te spreken." Wethouder Willem-Jan Stegeman gaf in zijn rol als loco-burgemeester vervolgens een uitgebreide samenvatting van wat Froukje voor het spelende kind gedurende de afgelopen 40 jaar heeft gedaan en sloot af met: "Want het heeft zijne Majesteit de Koning behaagt u te benoemen tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Daarmee feliciteer ik u van ganser harte!"

Het verslag van het Speelforum XI verschijnt nog op de website van Ruimte voor de Jeugd

 
 

Agenda komende maanden


11 oktober 2022 Modulaire leerlijn speelruimte Dag 1 Beleid

Een beleid voor toekomstgerichte speel-, beweeg- en ontmoetruimte is nodig. Daarmee borg je een passend en duurzaam aanbod aan voorzieningen dat recht doet aan ruimte en gebruikers. Meer informatie


12 oktober 2022 SamenSpeelNetwerkbijeenkomst in Leiden

Samenspelen is leuk en leerzaam voor elk kind. Maar voor kinderen met een beperking is dit vaak niet mogelijk. Veel speelplekken zijn voor hen slecht toegankelijk. Hoe maak je openbare speelplekken in de gemeente toegankelijk en gastvrij voor álle kinderen, ook met een handicap? Lees verder ...


7 november 2022 Voor de Jeugd Dag

De Voor de Jeugd Dag is een initiatief van het ministerie van VWS en de VNG en wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd in de Westergas in Amsterdam. De dag wordt georganiseerd door VNG Connect en de inhoudelijke programmering wordt vormgegeven door het NJi. Lees verder ...


15 november 2022 Modulaire leerlijn speelruimte Dag 2 Ontwerp

Iedere plek heeft een eigen rol in een wijk en vraagt om inrichtingskwaliteiten die hierop aansluiten. Uitdaging en variatie dragen bij aan ontwikkelingskansen voor diverse doelgroepen. Meer informatie


24 november 2022 Landelijke conferentie kinder- en jongerenwerk

Op 24 november is hét bestuurlijk congres kinder- en jongerenwerk. Op het congres staan naast talentontwikkeling, ook de thema’s mentaal welzijn, gelijke kansen en participatie centraal. Lees verder ...


10 januari 2023 Modulaire leerlijn speelruimte Dag 3 Realisatie

Het realiseren van een veelzijdige speelruimte vraagt om de juiste aanpak van aanbesteding tot en met de aanleg en van projectorganisatie tot en met participatie. Meer informatie

9 maart 2023 Modulaire leerlijn speelruimte Dag 1 Beleid

Een beleid voor toekomstgerichte speel-, beweeg- en ontmoetruimte is nodig. Daarmee borg je een passend en duurzaam aanbod aan voorzieningen dat recht doet aan ruimte en gebruikers. Meer informatie


4 april 2023 Nationale Buitenlesdag

Buitenles is gezond! Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan. De volgende buitenlesdag is op 4 april 2023. Doe jij ook mee? Meer info en aanmelden


6 april 2023 Modulaire leerlijn speelruimte Dag 2 Ontwerp

Iedere plek heeft een eigen rol in een wijk en vraagt om inrichtingskwaliteiten die hierop aansluiten. Uitdaging en variatie dragen bij aan ontwikkelingskansen voor diverse doelgroepen. Meer informatie


11 mei 2023 Modulaire leerlijn speelruimte Dag 3 Realisatie

Het realiseren van een veelzijdige speelruimte vraagt om de juiste aanpak van aanbesteding tot en met de aanleg en van projectorganisatie tot en met participatie. Meer informatie


6 tot 9 juni 2023 IPA Triennial World Conference in Glasgow, Scotland

Scotland is recognised as one of the world’s leading nations for its support and practical action for children’s play. The right to play is backed by policy and practice across all sectors. Meer info en aanmelden

 
Met vriendelijke groet
namens SPEELRUIMTE

ir. Dirk Vermeulen | info@speelruimte.nl | www.speelruimte.nl | +31 33 465 32 70 /+31 6 2220 80 06

Jette Hannaart | jette@speelruimte.nl | www.speelruimte.nl/www.jettehannaart.nl | +31 6 8182 5452
 
Stg. SPEELRUIMTE, Amersfoort, www.speelruimte.nl
 
 

 

Terug