EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

24-11-2021 | Nationaal Baggermuseum: Nieuwsflits november 2021

 

 

 

NIEUWSFLITS
november 2021

 
 

Tentoonstelling: Ode aan het zinkstuk

 

Een rijswerker bindt de wiepen vast. 

Ode aan het zinkstuk, vlechten tegen water 
 
Met het ontstaan van de Biesbosch na de Sint Elisabethsvloed van 1421 kwam rijshout beschikbaar. Rijswerkers trokken vanaf die tijd de Biesbosch in om van deze lange wilgentakken, rijshout, zinkstukken te vlechten. En daarmee ontstond uiteindelijk het perfecte materiaal tegen het overstromingsgevaar, het zinkstuk. Het Nationaal Baggermuseum brengt een ode aan het zinkstuk en de rijswerkers, zij vlochten en vlechten nog steeds tegen water. 
 
De tentoonstelling Ode aan het Zinkstuk, vlechten tegen water is te zien van 19 november 2021 tot en met 14 mei 2022. Het Nationaal Baggermuseum is geopend elke woensdag tot en met zaterdag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.nationaalbaggermuseum.nl 

 

 

Zinkstuk op ware grootte

 

We hebben een prachtig zinkstuk op het museumplein liggen.
Dan kun je het materiaal met eigen ogen zien en aanraken.

Dank aan rijswerkers Teun en Corstiaan werkzaam bij Familiebedrijf Van den Herik Sliedrecht.

 

FOTOMATERIAAL GEVRAAGD

 

Ter aanvulling op de tentoonstelling Ode aan het zinkstuk, vlechten tegen water, willen we graag de komende periode een Wall of Fame maken van foto's van zinkstukken en rijswerkers uit privé collecties. De foto’s en het mogelijke aanvullende materiaal zijn voor ons van waarde. Hiermee kunnen we de bagger geschiedenis van Nederland uitbreiden en juist ook vanuit het persoonlijke verhaal met onze bezoekers delen. 
 
Het fotomateriaal kan gemaild worden aan Elke Scheffers, conservator/beheerder, elkescheffers@baggermuseum.nl Als u nog originele foto’s heeft, dan zijn wij ook geïnteresseerd in het inscannen hiervan. Graag ontvangen we aanvullende informatie bij het fotomateriaal: over het project zelf (locatie, reden, jaartal, uitvoerder en opdrachtgever) en eventueel  geschreven informatie, dagboek, krantenartikel etc. Uiteraard zullen we de gebruiksrechten formeel met u regelen. 

Twitter

Facebook

Website

 
 
 

*Nationaal Baggermuseum 
Molendijk 208
Sliedrecht, 3361 ER
 Netherlands

 

 

 

Terug