EduDeal

Digitale gids met meer dan 3000 adressen van bedrijven, nieuws van de overheid en bedrijven, voor uw schoolorganisatie!

23-09-2021 | Fries Landbouwmuseum: Open depot en lezing

 
07 FLM + NVM LOGO 2021.jpg

Felling 6
8912 CG LEEUWARDEN
0511-539420
info@frieslandbouwmuseum.nl
www.frieslandbouwmuseum.nl
volg ons ook op Twitter, Instagram en Facebook


 

FLM Route.jpg


LET OP: de Hendrik Algrawei is afgesloten maar vanaf Goutum is het museum wel bereikbaar.
 

Wordt lid van onze Vriendenclub!

logo stichting freonen1.jpg


 

VRIJWILLIGERS GEVRAAGD

Vanwege drukte met groepen en educatielessen zijn we op zoek naar extra vrijwillige medewerkers die ons team willen versterken.

Kijk op onze site
voor meer info


Ook mensen die interesse hebben om mee te werken aan onze collectieregistratie zijn welkom!


 

Meer activiteiten

Kijk op onze website voor meer activiteiten in de maand oktober!



 

Boek

LANBOUWMECHANISATIE-200-jaar-omslag-voorplat.jpg

Te koop in de museumwinkel

 

OPEN DEPOT, BOEKENMARKT EN LEZING

pag 149  dubbele melkmachine landbouwtentoonstelling.jpg

Demonstratie van een LKG melkapparaat op de landouwtentoonstelling van 1912

Oktober is de maand van de geschiedenis en het Fries Landbouwmuseum trapt op zaterdag 2 oktober af met twee lezingen over de historie van de landbouwmechanisatie, een open depot en een tweedehands boekenmarkt. 

Auteur Henk Dijkstra geeft twee lezingen over zijn recent verschenen boek ‘200 honderd jaar Friese Landbouwmechanisatie’ over de ingrijpende verandering waarop in de afgelopen twee eeuwen landbouw werd bedreven. Verder is voor één keer het depot achter het museum geopend en te bezichtigen. In de opslag worden met name machines bewaard die niet in het museum passen. Naast een aantal tractoren zijn onder meer vroege modellen van de looftrekker en de snarenbedpootmachine van Abe Gerlsma te zien. Een McCormick trekker en een zeldzame hooipers met opbouwmotor die recent aan het museum zijn geschonken, zijn ook te bewonderen. Vrijwilligers zijn aanwezig om uitleg te geven.

Om 11:00 en 13:00 uur geeft Henk Dijkstra een lezing over zijn boek ‘200 jaar Friese Landbouwmechanisatie’. In de afgelopen twee eeuwen veranderde de wijze waarop in Friesland landbouw bedreven werd ingrijpend. Rond 1800 werkte de boer nog voornamelijk met de hand, geholpen door zijn paard, daarna nam de trekker de rol van het paard over en volgde op mechanisatiegebied de ene revolutionaire ontwikkeling na de andere. Innovatieve dorpssmeden en uitvinders begonnen met de import, verkoop en bouw van landbouwwerktuigen. Een aantal van hen groeide uit tot succesvolle fabrikanten en handelaren. Voorbeelden zijn de rood-gele landbouwwagens van Miedema, de blauwe hooischudder van Eureka, de maaibalk van Schukken en de gierpomp van Hermes.

Verder is er een verkoopmarkt van tweedehands instructie- en mechanisatieboeken. Liefhebbers kunnen wellicht een fraai exemplaar bemachtigen van hun trekker of werktuig. 

Maand van de geschiedenis
Dit jaar wordt in de maand van de geschiedenis de betekenis van werk in historisch perspectief geplaatst. Het thema is 'Aan het werk'. Het Fries Landbouwmuseum en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium gaan de hele maand oktober gezamenlijk allerlei activiteiten organiseren rondom dit thema. Centraal staat de belangrijke rol die het werk van boerenprofessoren speelde bij het ontstaan van de sterrenkunde.

Kijk op www.frieslandbouwmuseum.nl voor openingstijden en de route. Aanmelden voor bezoek en lezing kan hier.

523. folder Ritscher.jpg
 

 

Terug